Yhdistelylaina, järjestelylaina, lyhennysvapaa – yleisempien lainatermien selitykset

Yhdistelylaina

Lainoihin liittyy monia erilaisia termejä, jotka saattavat aiheuttaa sekaannusta ja hämmennystä. Kokosimme tähän kirjoitukseen listan yleisemmistä termeistä ja niiden selitykset.

  • Avausmaksu : useimmat lainayritykset veloittavat uuden lainan nostamisesta palkkion, jota kutsutaan avausmaksuksi tai nostopalkkioksi. Myös järjestelypalkkio tai provisio tarkoittaa samaa asiaa. Pankki tai lainayritys lisää tämän kustannuksen lainan pääomaan nostohetkellä. Asiakkan tilille maksetaan siis aina lainatarjouksen mukainen summa. Lainan avausmaksu vaihtelee muutamasta kympistä aina satoihin euroihin asti. Mikäli olet ajatellut maksaa lainan takaisin lyhyessä ajassa, kannattaa avausmaksun suuruuteen kiinnittää erityistä huomiota. Joudut maksamaan aina avausmaksun laina-ajasta riippumatta, mutta korkojen määrään voit vaikuttaa maksamalla lainan nopeasti takasin. Mikäli nostat lainaa useammassa erässä, niin nostopalkkio veloitetaan yleensä jokaisesta nostosta erikseen.
  • Korotuspalkkio : kun olet lyhentänyt nykyistä lainaasi jonkin aikaa, useat yritykset tarjoavat mahdollisuutta hakea lisälainaa eli korottaa lainasummaa. Tällöin saat käyttöösi lisää lainaa samasta yrityksestä ja lainan korotuksesta veloitetaan hinnaston mukainen korotuspalkko.
  • Lyhennysvapaa : Joskus elämässä tulee eteen tilanteita, jolloin tarvitset hieman ylimääräistä rahaa. Jos sinulla on jo lainaa, voit neuvotella lyhennysvapaasta nykyisen luotonmyöntäjän kanssa. Lyhennysvapaa tarkoittaa, että et maksa lainan kuukausierää kyseisenä kuukautena. Maksamaton kuukausierä lisätään lainan pääomaan ja maksetaan pois tulevien kuukausien aikana. Yrityksestä riippuen maksuvapaiden kuukausien käyttö joko pidentää jäljellä olevaa laina-aikaa tai nostaa hieman tulevien kuukausien kuukausierää. Lyhennysvapaata voi saada 1-2 kuukautta vuodessa ja ne eivät yleensä saa olla peräkkäsiä kuukausia. Lyhennysvapaasta käytetään myös nimitystä maksuvapaa.
  • Tilinhoitomaksu : Pankit ja rahoitusyhtiöt ja myös luottokorttiyritykset veloittavat joka kuukausi tilinhoitomaksun, joka lisätään kuukausilyhennykseen. Tilinhoitomaksun suuruus on yleensä muutamia euroja kuukaudessa. Summa saattaa tuntua pieneltä, mutta jos sinulla useita lainoja, saatat maksaa satoja euroja vuodessa pelkkiä tilinhoitomaksuja. Lainojen yhdistäminen tuo tähän ongelmaan ratkaisun.
  • Yhdistelylaina : Myös järjestelylaina tarkoittaa samaa eli lainaa, jolla asiakas maksaa nykyisiä pienempiä lainojaan pois. Tarkoituksena on helpottaa laina-asioiden hoitamista ja erityisesti alentaa lainan kuukausimaksuja. Lainojen yhdistäminen kannattaa yleensä aina, mikäli asiakkaalla on useita pienempiä lainoja. Myös yksittäisen lainan kustannukset voi kilpailuttaa uudelleen ja halutessa maksaa pois uudella edullisemalla lainalla. Selvitä yhdistelylaskimen avulla, miten lainojen yhdistäminen voi alentaa kuukausimaksujasi.

Mikäli lainoista tai niihin liittyvistä termeistä on kysyttävää, niin voitte aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *