Asuntolaina ja lainojen yhdistäminen

asuntolaina

Asuntolaina on kotitalouden suurin yksittäinen laina ja sen takaisinmaksu vie usein yli kymmenkin vuotta. Monella yhdistelylainaa hakevalla on myös asuntolainaa ja tähän liittyen kannattaa huomioida muutama seikka.

Asuntolaina on vakuudellista lainaa, jonka vakuutena on asunto. Pankki on määritellyt asunnon vakuusarvon, jonka perusteella määritellään suurin mahdollinen asuntolainan määrä. Asunnon vakuusarvon lisäksi myös hakijan muut tiedot vaikuttavat pankin myöntämän lainan määrää. Yleissääntönä voidaan sanoa, että asunnon vakuusarvo on 70-75 prosenttia asunnon markkina-arvosta. Esimerkiksi 100 000 euron arvoisen asunnon vakuusarvo 70-75 000€. Mikäli hakija tarvitsee tätä enemmän lainaa, edellyttää pankki lisävakuuksia.

Jos hakijalla on asuntolainan lisäksi muita lainoja tai esimerkiksi luottokortissa velkaa, niiden lyhentämiseen tulee varautua asuntolainaa hakiessa. Jos hakijalla on tilapäisiä vaikeuksia lainojen kanssa, voi asuntolainan lyhennysten osalta neuvotella lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana asuntolainasta maksetaan ainoastaan korkoja. Tällä hetkellä lainojen korot ovat lähellä nollaa, joten asuntolainalyhennyksestä suurin osa on lainapääomaa ja lyhennysvapaan aikana kuukausierä putoaa murto-osaan. Säästyneen rahamäärän voi käyttää muiden luottojen lyhentämiseen alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin. Tavoitteena on saada yksi tai useampi laina maksettua kokonaan pois asuntolainan lyhennysvapaan aikana, jolloin rahaa jää jatkossa enemmän myös asuntolainan lyhennyksiin.

Asuntolainan kilpailutus voi myös auttaa alentamaan asuntolainan kustannuksia ja parantaa mahdollisuuksia lyhentää muita lainoja. Asuntolainan kilpailutus voi alentaa kuukausikuluja jopa satoja euroja. Kilpailutuksen yhteydessä voi yleensä myös neuvotella lainalle pidemmän maksuajan tai lyhennysvapaita kuukausia. Myös nämä vaihtoehdot jättävät enemmän rahaa arjen maksuihin ja helpottavat muiden lainojen lyhentämistä. Asuntolainan kilpailutus onnistuu kätevästi yhdellä nettihakemuksella.

Yhdistelylainan hakeminen helpottuu, jos hakijalla on enemmän tuloja käytettävissään asuntolainan lyhennysten ja muiden pakollisten menojen jälkeen. Tee maksuton yhdistelylainahakemus ja vertaile eri pankkien lainatarjouksia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *