Kulutusluottojen korot tulevat laskemaan

Kulutusluottojen eli vakuudettomien lainojen korkoja koskeva lainsäädäntö on hyväksytty eduskunnassa.  Uuden lain mukaan kulutusluottojen suurin sallittu korko on 20%. Tämän lisäksi lainasta voidaan periä korkeintaan 150€ muita kuluja vuodessa. Laki tulee voimaan 1. syyskuuta 2019.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on alentaa kulutusluottojen kuluja ja vähentää kulutusluotoista koituvia maksuvaikeuksia. Nykyisin yli 2 000€ lainojen korkoja ei ole säännelty lainkaan ja pienempien lainojen osalta maksimikorko on ollut 50%.

Korkokatto tulee vaikuttamaan monin tavoin suomalaisten lainanottoon. Positiivisena asiana tulee olemaan tarjottavien lainatuotteiden korkotason aleneminen. Varsinkin pienempien lainojen todelliset vuosikorot ovat tällä hetkellä yleiseisti yli 20%. Suurempien lainojen kohdalla muutokset tulevat olemaan vähäisempiä, sillä jo nykyisinkin yli 10 000€ lainojen korot alkavat selvästi alle 10% tasolta ja vain harvoin todelliset vuosikorot ylittävät 20%.

Muutoksella tulee olemaan myös toisenlaisia vaikutuksia lainamarkkinaan Suomessa. Osa pienempiä ja kalliimpia lainoja myöntävistä yrityksistä tulee todennäköisesti lopettamaan kokonaan lainojen myöntämisen. Näiden yritysten asiakkaat joutuvat jatkossa hakemaan lainaa jostain toisesta yrityksestä. Lainojen korkojen lasku tarkoittaa myös muutoksia lainojen myöntämisperusteisiin. Alhaisemmat korot vähentävät lainayritysten riskinottoa ja tiukentavat asiakaskriteerejä. On varsin todennäköistä, että syyskuun alun jälkeen osa nykyisin kulutusluottoja käyttävistä asiakkaista ei enää saa uusia lainatarjouksia markkinoilla toimivilta yrityksiltä. Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, kuinka suurta osaa lainanhakijoista tälllainen muutos tulee koskemaan.

Lainojen yhdistelyä harkitsevan kannattaa jo tässä vaiheessa kiinnittää huomiota lainojen korkoon ja muihin ehtoihin. Vertailemalla ja kilpailuttamalla pankit ja rahoituslaitokset perusteellisesti voit saada huomattavia säästöjä pienellä vaivalla. Aloita lainojen yhdistely täälltä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *