Yhdistelylaina ja lisälaina

Lainojen yhdistelyyn liittyen tulee kysymyksiä haettavasta lainasummasta. Usein yhdistelylainan suuruus on sama kuin kaikkien nykyisten lainojen kokonaissumma. Tällöin siis hakijan kaikki nykyiset lainat maksetaan pois ja jäljelle jää vain yksi laina. Uuden lainan lyhennys on yleensä selväsi alhaisempi kuin aikaisempien lainojen yhteenlaskettu lyhennysmäärä. Myös oman talouden suunnittelu ja seuranta helpottuu, kun muistettavia eräpäiviä on vain yksi.

Joissakin tapauksissa yhdistelylainan summa on alhaisempi kuin nykyisten lainojen määrä. Tämä on voi olla järkevää, jos yksittäinen laina on alhaisella korolla eikä sen korvaaminen uudella lainaalla alenna kuukausimaksua. Tällainen laina voi esimerkiksi olla autolaina, jonka vakuutena käytetään ostetavaa autoa. Tässä tapauksessa yhdistelyn jälkeen asiakas maksaa vielä kahta erillistä lainaa, mutta yhdisteltyjen lainojen kuukausierä on laskenut aikaisemmasta.

Yhdistelylainan määrä voi myös olla suurempi kuin nykyiset velat. Tällöin asiakas saa yhdistettyä kaikki nykyiset lainat ja käyttöön jää vielä vanhojen lainojen poismaksemisen jälkeen rahaa. Lainaa kannattaa kuitenkin aina ottaa harkiten ja suhteuttaa haettava summa omaan maksukykyyn. Lisälainan ottaminen osana yhdistelylainaa on kuitenkin aina edullisempi vaihtoehto kuin hakea yhdistelylainan lisäksi pienempää summaa lisälainaksi.

Lainoja voi siis yhdistelly monella eri tavalla aina tilanteen mukaan. Tärkeintä on selvittää oma maksukyky ja nykyisten lainojen määrä ja kustannukset. Ja tietysti kilpailuttaa itselle mahdollisimman edullinen yhdistelylaina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *